INTERCANVI DE DANSES L'ESCALA (CATALUNYA) - ALGER (ALGÈRIA)

El Museu Marítim d'Alger (Algèria) i el Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala, membres de l'Associació de Museus Marítims de la Mediterrània (AMMM), varen col.laborar en un projecte d'intercanvi cultural per la XV Festa de la Sal que se celebra cada any a l'Escala. Així, un grup de danses tuaregs del Parc Cultural de l'Ahaggar (Algèria), acompanyats del director general del Patrimoni Cultural d'Algèria, Sr. Mourad Betrouni i el director del Museu marítim d'Alger, Sr. Amokrane Salah, varen participar en l'intercanvi de danses de la Festa de la Sal, amb l'esbart La Farandola del CER L'Escala, el 15 de setembre de 2012. 

Per la seva banda, el 6 de desembre els membres de l'esbart La Farandola, acompanyats d'Àngel Rodríguez, regidor de l'Ajuntament i Lurdes Boix, directora del Museu de l'Anxova i de la Sal, es varen desplaçar a Alger per participar, junt amb el Ballet Nacional d'Algèria, en els actes del 50 aniversari de la Independència d'aquest país.

Després de la visita a diversos museus i al jardí botànic de la ciutat, el 8 de desembre en el Palau de la Cultura d'Alger, varen oferir un repertori de danses catalanes que incloïa danses d'iniciació (Ball de Bastons i Ball de Faixes), danses de treball (un ball de segadors: La Quadrilla i un ball de pescadors: Les Nyacres), danses de gala i festeig (Dansa de Castellterçol i Les Majorales d'Ulldemolins) i finalment un ball de participació (La Farandola de l'Escala) i una dansa de festa d'Algèria, ballades conjuntament pels dos grups.

Des de l'AMMM s'ha valorat molt positivament aquest intercanvi de patrimoni immaterial impulsat per la UNESCO, i tant els dansaires i representants de l'Escala com els tuaregs i representants d'Algèria, varen agrair les mostres d'hospitalitat i amistat de les dues comunitats marineres.