Intercanvi de patrimoni immaterial



El Grup de Danses la Farandola de l’Escala és convidat als actes de commemoració del 50 aniversari de la Independència d’Algèria, el proper dissabte 8 de desembre de 2012.

L’acte forma part de l’intercanvi de patrimoni immaterial organitzat conjuntament pel Museu Marítim d’Alger i el Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala (tots dos formen part de l’Associació de Museus Marítims de la Mediterrània, AMMM) i és la resposta a la  participació a la Festa de la Sal, celebrada el passat 15 de setembre a l’Escala, d’un grup de danses tuareg, el Grup Takouba de Tamanrasset (Algèria).

Així, el dissabte dia 8 de desembre, sota el patronatge del Ministeri de Cultura d’Algèria i amb la presència de la seva ministra, senyora Khalida Toumi, tindrà lloc l’intercanvi de danses entre el Grup La Farandola de l’Escala i el Ballet Nacional d’Algèria. Com a delegació de l’Ajuntament i en representació de l’alcalde, senyor Estanislau Puig, hi assistirà el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, senyor Àngel Rodríguez.

El Grup de Danses La Farandola de l’Escala ha preparat un repertori dividit en 3 parts. A la primera, el Ball de Bastons i el Ball de Faixes, de Lleida, d’iniciació i d’entrenament marcial. A la segona, danses de treball com La Quadrilla de Granollers, dedicada a la sega i a les divinitats de la Terra i el Ball de Nyacres de la Badia de Roses, dansa de pescadors com a ofrena a les divinitats de la Mar. A la tercera part, es ballaran els balls de gala començant per la Dansa de Castellterçol, la més rica en coreografia i expressió musical de Catalunya, en la que les parelles celebraven el compromís matrimonial, el Ball de Majorales d’Ulldemolins (Tarragona) és la jota catalana i el Contrapàs de la Pila de Taüll que finalitza amb un castell de 3 pisos, entre d’altres. Per finalitzar es ballarà el ball de La Farandola juntament amb els dansaires d’Algèria com a ball de participació.  
Fotografies: Miquel Bataller